Humleodling 2018

Korngården i Kornheddinge.

Den 13 september gjorde vi ett studiebesök på Sveriges största ekologiska humleodling.

Vi blev mottagna av Bengt Jönsson, som tillsammans med 3 söner och David Ögren driver denna odling med tillhörande ölbryggeri.

Bengt berättade hur hans söner tillsammans med David började brygga öl.
Efterhand kom man på att odla sin egen humle. Odlingen utökades och idag odlar man i stor skala.

 

Här står humleplantorna i långa rader, slingrande kring en ståltråd som är förankrad ca 8 meter upp i luften.

Vi fick höra om hur plantan sköts. På våren skärs de första skotten bort. Nya skott leds sedan på ståltrådar för att växa upp och bilda kottar. Humlen utsätts för många skadeinsekter. Då odlingen är ekologisk är det inte tillåtet att använda kemiska preparat. Plantorna sprutas med vassle och nässelvatten för att bekämpa insekterna. Kottarna är mogna i september, då rankan skärs ner och tröskas.

Det krävs en hel del specialmaskiner för att sköta odlingen.

Med denna tröska skiljer man kottarna från stjälkarna.
Kottarna torkas till en viss fuktighetsgrad för att sedan förvars svalt och mörkt tills de skall användas i öltillverkningen.
Det är det gula frömjölet, lupulin, som ger ölen beska och arom.

I ett ombyggt svinstall sker KBK:s ölproduktion. David berättade om tillverkningsprocessen och olika ölsorter man brygger med varierande smak och alkoholhalt.

Det trevliga besöket avslutades med att vi fick smaka KBK öl.

Ingen grillning, bara öl.

 

Text och foto: Ove Hansson