SPF Seniorerna i Almedalen 2015

SPF Seniorerna kraftsamlar i Almedalen

Den första veckan i juli varje år förvandlas Visby till Sveriges största politiska mötesplats. Här trängs opinionsbildare och politiker med organisationer, myndigheter, företag och journalister.

SPF Seniorerna har varit på plats de senaste åren och så även i år. Vi syns och hörs, förutom att vi arrangerar ett antal egna seminarier, genom att delta på andras seminarier. Att medverka i Almedalen är ett utmärkt sätt att stärka SPF Seniorernas varumärke som organisation.

Gotlandsdistriktet kommer även i år att sätta upp Seniortältet där besökarna kan möta SPF Seniorerna, ställa frågor och få information om vår verksamhet.

- I år testar vi ett nytt koncept för vår Almedalssatsning genom att lägga alla seminarier och minglet på samma dag, säger Stina Nordström, kommunikationschef på SPF Seniorerna. Det ska bli spännande att se vad utfallet av detta blir. Tanken är att skapa SPF Seniorernas dag i Almedalen på tisdagen den 30 juni, säger Stina. Vi håller till i Nowas Trädgård på Kronstallgränd 4 och vi hoppas naturligtvis på lika välbesökta seminarier som under tidigare år. Det kommer att finnas någon från SPF Seniorerna i Nowas Trädgård under hela tisdagen, så om du är i Visby, kom gärna och besök oss där, avslutar Stina.  

SPF Seniorernas seminarier tisdag 30 juni

Klockan 10:30-11:30
Fler seniorer behövs på arbetsmarknaden, inte färre

Sverige behöver dem som vill jobba längre. Regeringen vill nu återinföra den särskilda löneskatten för personer över 65 år. Det är helt fel väg att gå. Aktiva seniorer borde uppskattas, inte straffbeskattas. Bland andra medverkar Joacim Olsson, VD på Skattebetalarna, Christina Rogestam förbundsordförande på SPF Seniorerna, Alexandra Charles, 1,6 miljonerklubben, Jessica Polfjärd, gruppledare (M) i riksdagen.

Klicka här för länk till webbsändning av seminariet på TV Almedalen

Klockan 12:00-13:00
Framtidens bostäder för seniorer: Hur kan vi bygga tillgängligt och till rimliga priser?

Hur kommer det sig att hyran för en tvårumslägenhet på trygghetsboende kan skilja 6 000 kronor mellan olika kommuner. Vad kan vi göra för att förändra detta? Har en pensionär råd att flytta till en nyproducerad bostad? Hur kan vi bli bättre på att bygga och renovera tillgängligt?
Medverkande gör bland andra: Fredrik von Platen, Sakkunnig bostadsfrågor, SPF Seniorerna. Jonas Högset, Ansvarig nyproduktion och fastighetsutveckling, SABO (Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag). Jarmo Lindén, Director, The Housing Finance and Development Centre of Finland. Eva Samuelsson, utredare, En förbättrad bostadssituation för äldre. Jonas Hammarlund, utredningssekreterare, Bättre konkurrens för ökat bostadsbyggande.

Klicka här för länk till webbsändning av seminariet på TV Almedalen

Klockan 13:30-14:30
Svensk äldrepsykiatri måste utvecklas, inte avvecklas

Varför talas det så lite om äldres psykiska hälsa? Nästan en halv miljon äldre antas ha en behandlingskrävande psykisk sjukdom. Men hur ser det ut med kompetens, resurser och organisation? Får psykiskt sjuka äldre samma tillgång till specialiserad psykiatrisk vård som yngre? Medverkande: Gösta Bucht, Sakkunnig vård och omsorg SPF Seniorerna.  Ingmar Skoog, professor Svensk Förening för Äldrepsykiatri, Barbro Westerholm, riksdagsledamot Socialutskottet, Folkpartiet. Jane Lindell Ljunggren, driver demensboendet Hattstugan på Gotland och Mikael Dahlqvist, riksdagsledamot Socialutskottet Socialdemokraterna.

Klicka här för länk till webbsändning av seminariet på TV Almedalen

Klockan 15:00-16:00
Dags för en ordentlig utvärdering av pensionssystemet

Pensionssystemets grundprinciper uppfylls inte: bromsen slår till trots att inget exceptionellt inträffat, pensionerna följer inte löneutvecklingen och kopplingen mellan arbete och pension blir allt mindre. Vad behövs göras för att förändra detta? Vilka utmaningar står pensionssystemet inför? Medverkande: Christina Rogestam, Förbundsordförande SPF Seniorerna, Tomas Eneroth, riksdagsledamot Pensionsgruppen Socialdemokraterna, Solveig Zander, riksdagsledamot Pensionsgruppen Centerpartiet, Gudrun Schyman, partiledare Feministiskt Initiativ och
Kristina Mårtensson, samhällspolitisk chef på Kommunal.

Klicka här för länk till webbsändning av seminariet på TV Almedalen

SENIORTÄLTET – varje dag på Cramergatan

Prata äldrepolitik med SPF Seniorerna. Hur kan äldres inflytande i omsorgen stärkas? Finns det bostäder för seniorer som är både tillgängliga och prisvärda? Vilka förändringar behövs av pensionssystemet för att pensionerna ska sluta halka efter och för att systemet ska leva upp till sina grundprinciper?