Liberalerna uppmanas till tuffare tag mot bedragare

SPF Seniorerna har uppvaktat Liberalernas riksdagsledamöter Malin Danielsson och Cecilia Rönn för att driva på arbetet med att stoppa bedrägerier mot äldre.

  • Foto från mötet.

På mötet diskuterades pågående arbete i Sverige för att hindra att bedragare lurar äldre genom att gömma sig bakom falska telefonnummer och e-postadresser, samt att begränsa digitala söktjänsters möjligheter att publicera detaljerade personuppgifter på internet. Dessutom diskuterades det europeiska lagstigningsarbetet för att förmå bankerna att ekonomiskt ersätta kunder som lurats att föra över pengar till bedragarna, och vad bankerna skulle kunna göra innan dessa skärpningar träder i kraft. Som ett av regeringspartierna uppmanades Liberalerna att hålla särskild koll på att dessa lagskärpningar snabbt lotsat igenom och blir till nya bestämmelser.  

– Här finns inte en dag att förlora eftersom nya brottsoffer ständigt kommer till. De enskilda fall vi tar del av är oerhört tragiska och svåra att lösa. Tuffare regler är helt nödvändigt för att försvåra bedragarnas framfart, tvinga bankerna till högre säkerhet och ersätta de brottsoffer som har blivit av med sina pengar, säger SPF Seniorernas samhällspolitiske chef Martin Engman.  

Mötet skedde inom ramen för nätverket mot bankbedrägerier. Nätverket mot bedrägerier arbetar för att förebygga och minska skadeverkningarna av de bedrägerier som drabbar hundratusentals svenskar varje år. Förutom SPF Seniorerna inkluderar nätverket Brottsofferjouren Sverige, FUB, Företagarna, PRO, SKPF Pensionärerna, Småföretagarna, Stöldskyddsföreningen, Sveriges Konsumenter och Villaägarna.