EU-parlamentet kan stärka bedrägeridrabbade

I dag uppvaktade SPF Seniorerna europaparlamentariker Illan de Basso (S). Uppvaktningen skedde inom ramen för nätverket mot bankbedrägerier.

  • Illan de Basso, europaparlamentariker (S) och Martin Engman, samhällspolitisk chef SPF Seniorerna.

Under uppvaktningen diskuterades bankbedrägeriernas omfattning och effekter i Sverige och den europeiska unionen. Ilan de Basso framhöll att bankbedrägerier är långt mer än en teknisk fråga om att lägga hinder för bedragare. Han menade att bedrägerierna är ett samhällsproblem som, om det inte åtgärdas, riskerar att försvaga tilltron till banksystemet och andra grundläggande samhällsinstitutioner.

SPF Seniorerna företräddes vid uppvaktningen av förbundets samhällspolitiske chef Martin Engman som menar att kampen mot bedrägerier är en brännhet fråga som partierna gärna får ta med i sina valmanifest inför europaparlamentsvalet den 9 juni. 

– EU-parlamentets session i slutet av april kommer att besluta om en ny betaltjänstförordning. De folkvalda har nu möjlighet att skärpa lagstiftningen så att bankerna måste ersätta bedragna konsumenter ekonomiskt i fler situationer än det som EU-kommissionen har föreslagit. Parlamentets utskott för ekonomi och valutafrågor enades i februari om det inte ska spela någon roll om bedragaren uppger sig komma från konsumentens bank, eller från någon annan relevant offentlig eller privat aktör. Alla Sveriges EU-parlamentariker bör stödja utskottets förslag. Utöver att stärka brottsoffer kommer det få bankerna att skärpa sin säkerhet, säger Martin Engman, samhällspolitisk chef, SPF Seniorerna.