Debatt: Förstärk den medicinska kompetensen i äldreomsorgen

Det finns ett starkt behov av ett politiskt ledarskap som prioriterar äldres vård och omsorg ute i landets kommuner och regioner. Det är budskapet i en debattartikel skriven av SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson och Anders Åkesson, Riksförbundet Hjärt Lung.

  • Anders Åkesson, Riksförbundet Hjärt Lung, och SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson.

Debattörerna menar att det är angeläget att riksdagen och regeringen nu agerar, inte minst för att de allra sköraste ska få en god och nära vård, och lyfter att följande åtgärder behöver vidtas: 

  • Regeringen behöver ge äldreomsorgen en bättre grund att stå på genom skärpt lagstiftning, framför allt krav på att verksamheten ska vila på vetenskap och beprövad erfarenhet.
  • Ute i landets kommuner och regioner behövs ett politiskt ledarskap som prioriterar äldres vård och omsorg.
  • Nyligen presenterade regeringen ett tillskott om 6 miljarder kronor till hälso- och sjukvården samt åtgärder för bättre styrning och uppföljning av vården. Motsvarande paket borde staten besluta om för äldreomsorgen, med fokus på att stärka den medicinska kompetensen.
  • Säkerställ kontinuerlig fort- och vidareutbildning över längre tid för omsorgspersonalen.
  • Ge inskrivna i kommunal primärvård rätt till medicinsk bedömning vid behov av sjuksköterska dygnet runt, samt säkerställ rätt till en fast läkarkontakt.

Debattartikeln är publicerad i Dagens Samhälle den 4 april 2024
Klicka här för att läsa hela opinionstexten