Skaraborgarna tog revansch!

2013-11-07
Skaraborgslaget från SPF Falköping visade var skåpet skulle stå i årets riksfinal i kunskapstävlingen SPFs hjärnkoll som genomfördes den 5-6 november på Cinderella, Viking Line.
Laget, som förra året fick nöja sig med en andra plats, gick nu obesegrade genom alla omgångar för att slutligen vinna finalen strax före lagen från Västmanland och Uppsala. I den rafflande finalen drog vinnarna ifrån genom att veta vem som var den första allsångsledaren på Skansen samt vilken stad som var Sveriges största år 1621 – kunskaper som avgjorde den för övrigt jämna finalen där bronsplatsen avgjordes med hjälp av utslagsfrågor.

Ett bevis på att lagen, som representerade 17 av 27 SPF-distrikt, var jämna i sin kunskapsnivå var att domarna tvingades att använda fler utslagsfrågor än tidigare år. Domarna och frågemakarna till årets riksfinal var Marianne Åkerlind från SPF Kumlabygden, som ställde upp för andra året, samt Rune Nilsson, SPF BooRingen. Rune, som är mycket engagerad i SPFs utvecklingsarbete, passade på att infoga lite SPF-kunskap i frågeomgångarna där den svåraste frågan handlade om vem som är chefredaktör för medlemstidningen.

Riksfinalen föregicks av hjärnkoll-uttagningar på distriktsnivå där förra årets fem bästa föreningar i finalen visade sig tillräckligt starka för att få delta och representera sina distrikt i år igen. Med den erfarenheten i ryggen dominerade hejarklackarna från Uppsala, Västmanland och Södra Älvsborg med sina ramsor mellan tävlingsomgångarna – ett stämningshöjande inslag som uppmuntrades av tävlingsledningen.

Förbundets ekonomichef Johanna Lundin Bhattacharyya var frågeledare och höll ihop tävlingsdagen med hjälp av tävlingsledaren Ola Nilsson och personal från förbundskansliet. Johanna utlovade även en guldstjärna till den som visste varifrån hennes efternamn ”Bhattacharyya” kunde härledas. SPFs hjärnkoll 2013 avslutades med prisutdelning för de tre bästa lagen som förärades medaljer och hederspriser från If och Viking Line.

Finalfrågorna och svaren kommer att publiceras i Veteranen nr 9 under SPF-nytt.

Resultat final:


1.    Skaraborg, SPF Falköping – Lisette Friberg, Göran Svanberg och Per Palmquist
2.    Västmanland, SPF Sala – Karin Silverhult, Juris Martinsons och Martti Kirotar
3.    Uppsaladistriktet, SPF Norunda – Anita Tynelius, Alf Lindström och Kurt Blixt
4.    Kalmardistriktet, SPF Strandaveteranerna - Siv Johansson, Karin Krook, Karl-Erik Söderberg
4.    Kronobergsdistriktet, SPF Växjö - Sonya Hargrave, Gunilla Järnek, Eva-Gun von Porat

 


Domarna och frågemakarna Marianne Åkerlind från SPF Kumlabygden och Rune Nilsson från SPF BooRingen.


Eva-Christine Öhman från förbundet skötte poängräkningen.


Uppsala med SPF Norunda överlägger och funderar.


Västmanland med SPF Sala som kom tvåa.


Grattis SPF Falköping från Skaraborgsdistriktet - årets vinnare!
 
Text: Ola Nilsson & foto Maria Samuelsson