Reportage från studiebesöket på Hillefors grynkvarn

Vi var 25 personer som besökte grynkvarnen i Stenkullen. Där fick vi ta del av den intressanta berättelsen om de 3 grynarna som ägt och skött kvarnen.
Det hela började med en såg vid vattenfallet där sedan en kvarn byggdes .Kraften till kvarnen kom via en turbin och verksamheten startade i slutet av 1800-talet. Det var då den förste grynaren Fridolf Johansson kom till orten och efter honom tog sonen Olof över och därefter hans son Bengt. Kvarnen var igång fram till år 1987.
Via en film fick vi se och höra den siste grynaren Bengt Hillefors berätta om processen med att få fram havregryn. Havret skulle ju både rensas, torkas, skalas och ångas innan det var dags för pressning. Det ligger mycket arbete bakom med att få fram gryn till vår gröt.
Vi fick en guidad rundvandring i den gamla kvarnen som startades, så vi kunde följa hela proceduren med havrets väg till gryn.
I dag ägs kvarnen av Lerums kommun men drivs av Hillefors museiförening, som arbetar med att återställa kvarnen för att kunna tillverka havregryn igen.
Besöket var mycket intressant och avslutades med kaffe och stora goda frallor.

Eva Malmfors